Verbod op ‘invliegduiven’ krijgt meer en meer kritiek in Nederland
Geplaatst op 29/03/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be
Invliegduiven zijn in Nederland niet langer toegestaan. Aan de basis van die beslissing ligt de terugloop van het aantal leden en de aantallen duiven in de verenigingen. Tweede argument voor een verbod is dat daardoor meer controle mogelijk is op alle duiven die worden ingekorfd: zijn de duiven ingeënt tegen paramixo en staan ze op de hoklijst.
Volgens de tegenstanders gaat het verbod in tegen de wens van het overgrote deel van de fondspelers. Zij beschouwen de snelheidsvluchten en de hafo als invliegwerk voor hun fondduiven.
In ons land werd dezelfde maatregel jaren geleden opnieuw afgevoerd door de KBDB. In Nederland krijgt de NPO meer en meer signalen dat het verbod niet wordt uitgevoerd zoals het door de Ledenraad is aangenomen. De NPO kondigt aan dat ze een gesprek zal hebben met die afdelingen. Een woordvoerder van de NPO: “Als niet alle duiven in concours staan en op de juiste wijze zijn ingekorfd, lopen wij tijdens het vervoer het risico dat we bij een controle of een ongeval langs de kant worden gezet en moeten blijven staan. Als alle duiven geregistreerd zijn is de kans groot dat dit oponthoud met te lang zal duren.”
Portduiven krijgen overigens her en der verschillende namen: in Antwerpen, Limburg en Brabant vaak portduiven of lapduiven, in het Brugse noemen we dat “soepen”, in het Roeselaarse tot aan Kortrijk zijn dat “bijduiven” en aan de grens met Henegouwen (streek Anzegem en vanaf Ieper tot aan de grens ) noemen ze dat “preuven”
In België zijn het vooral de kampioenschapsspelers snelheid en halve fond die vragen dat er alle duiven voor prijs worden ingekorfd. Kwestie van meer duiven en hogere coëfficiënten te behalen.
Onze Pitts-poll is benieuwd naar uw mening over het verbod op invliegduiven.
Naar overzicht van nieuws
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.