Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Verdwaalde duiven…wat doe je er mee?

Geplaatst op 12/09/2017, Auteur: info@pitts.be


Een verdwaalde duif …is een verloren duif. Zo redeneren de meeste duivenmelkers. En inderdaad. Weinigen van de teruggehaalde jonge duiven hebben ooit borg gestaan voor een goed gevuld palmares.. en al zeker die duiven die meerdere keren de weg kwijt zijn alvorens ze in de grote mand raken. Nu, uitzonderingen zijn er altijd. Ervaring leert ons dat jonge duifjes (lees piepertjes) die bij hun eerste vluchtje niet op het juiste dak landen meestal teruggehaald worden. Meestal bevinden de duifjes zich dan ook in een straal van pakweg hooguit 20 Km en dat vinden de meeste liefhebbers wel OK om ze te gaan halen.

Maar eens het seizoen bezig is worden er maar weinig verloren duiven aangemeld. En als het dan al gebeurt zit de duif, met meestal al wat prijzen op haar CV, heel ver weg. Te ver om ze op te halen. En dan wordt er gewikt en gewogen. Past het in de planning van de dag en de week om pakweg een duif op te halen die 150 Km van huis zit? Hebben we een chauffeur nodig en is die ter beschikking?  Niet zo evident om plots in de wagen te springen en de duif gaan op te halen.

Reden van dit artikel is een bericht op facebook van vrienden. Het verhaal gaat als volgt. Er zit een jonge duif  volgens de dame in kwestie gewond op het dak van haar tuinhuis. Al een paar dagen. Ze vraagt wie er raad mee weet. Enkele vrienden posten een link naar de website van de KBDB maar al snel komen er reacties. Eén van die reacties is: houd de duif, maak ze tam en meld ze vooral niet aan want… als de duif opgehaald wordt, wordt ze gedood door de eigenaar. Red de duif van de dood en verwittig in geen geval de eigenaar . Anderen stellen: ge moet niet bellen want ze komen ze toch niet ophalen. Voor U gelezen. Schrijnend hoe men van over de duivenmelkers denkt. En hebben we dat niet in de hand gewerkt? Kijk eens in de spiegel.

Wat te doen in geval er duif  van u pakweg 150 Km van huis zit en u kunt ze niet gaan halen binnen de week? Juist, binnen de week en liefst nog vandaag… want niet iedereen is een duivenmelker met plaats, tijd en infrastructuur om de opgevangen duif te verzorgen. Een eerste reactie kan zijn: is er een duivenmelker in uw buurt? Breng ze daarheen en laat hem/haar contact met je opnemen. Dan kan je ook weten of de duif niet reddeloos verloren is. Zo kan je rustig het verdere verloop afhandelen. En de duif bevindt zich in het ‘duivenmilieu’. Misschien maak je wel nieuwe vrienden.

De KBDB dringt er altijd op aan dat de liefhebbers uit sportiviteit hun duiven moeten gaan ophalen. En gelijk hebben ze. Maar kunnen we zelf niet helpen? Er zijn beslist wel duivenmelkers die bereid zijn om voor tijdelijke opvang te zorgen in deze. Want opvangcentra zijn er blijkbaar te weinig of ze liggen uit de buurt van hen die ze opvangen. Of nog beter…de duivenmelkers kunnen dienen als tussenpersoon naar het opvangcentrum. Misschien wel een idee om werk te maken van een betere praktische opvang. Als was het maar om gestaag ons imago terug wat op te poetsen.

Twee weken terug werd er bij ons een duif aangemeld. De duif zat in Bonn, Duitsland. Niet bij de deur. Maar na wat onderhandelen hebben deze mensen een oplossing gezocht en gevonden. Een buurvrouw reist maandelijks voor het werk van Bonn naar Antwerpen. Wel, deze vrouw heeft een omweg gemaakt en de duif zelf terug naar huis gebracht. Deze duif had nog geen enkele prijs gevlogen. En ze zal overwinteren. Uit respect voor onze Duitse dierenvrienden. Meestal willen mensen die jouw duif aanmelden het beste voor het arme dier. Dus, plooi je dubbel om geen mal figuur te slaan want… als iedereen gaat redeneren zoals onze facebook-vrienden, dan zullen ook jouw verspeelde kampioenen geen schijn van kans meer maken.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven