Voederfabrikanten zijn best gediend met strenge controles
Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:
De discussie rond de contaminatie van duivenvoer met ‘verboden stoffen’ is al een hele tijd aan de gang. Alles raakte in een stroomversnelling door de boodschap van Matador dat zijn Turbo-mengelingen maanzaad konden bevatten. Maanzaad bevat morfine.
Bij de positieve dopinganalyses doken ook opnieuw atropine en scopolamine op, en die stoffen zijn onder meer terug te vinden in doornappel (Datura stramonium).

Doornappel is een zeer giftige eenjarige plant uit de familie Nachtschade-achtigen. De naam doornappel slaat op de stekelige vruchten. Alle delen van de plant zijn giftig, maar in het bijzonder de zaden. Het zaad van de doornappel kan in graanmengelingen zitten die onvoldoende gereinigd zijn. De Beroepsvereniging van de Mengvoederfabrikanten BEMEFA moet de belangen van de mengvoedersector behartigen bij overheden en landbouworganisaties. De 160 leden vertegenwoordigen zo’n 98% van de nationale productie. De grote producenten van duivenvoeders zijn bovendien FCA-gecertificeerd, dat wil zeggen dat nauwkeurig is vastgelegd hoe en onder welke omstandigheden een product wordt gemaakt. Het is een kwaliteits- en controlesysteem om de basiskwaliteit van het voer te bepalen. Tijdens de productie worden alle grondstoffen, tussenproducten en eindproduct gecontroleerd. Mengvoederfabrikanten maken gebruik van hoogwaardige voedermiddelen en valoriseren jaarlijks meer dan 2 miljoen ton bijproducten van de voedingsindustrie die anders op de afvalberg zouden terechtkomen.
BEMEFA heeft een zeer uitgebreid monitoringplan uitgewerkt na de dioxinecrisis van 1999. Voor alle grondstoffen, voormengsels, additieven met bestemming diervoeder is een risico-analyse gemaakt. Het gaat hier over 600 verschillende producten. De risico-analyse heeft als invalshoek voedselveiligheid. Ook diervoeders worden bemonsterd en de resultaten van deze bemonstering worden gepubliceerd.
Het woord is aan de fabrikanten van duivenvoer om ervoor te zorgen dat hun voer vrij is van verboden stoffen.
Intussen wordt in de wandelgangen van de KBDB gefluisterd dat bij bepaalde voederfabrikanten moedwillig granen/zaden zijn toegevoegd die verboden stoffen kunnen bevatten. Maar dat lijkt voor wie zijn gezond verstand gebruikt, toch wel helemaal van de pot gerukt.
Naar overzicht van nieuws
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.