Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Vogelgriep: dierenartsen willen FAVV overtuigen om huidige maatregelen te versoepelen

Geplaatst op 23/06/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


De fv van dierenartsen, gespecialiseerd in duiven, blijft niet langer van op de zijlijn toekijken op de perikelen rond de vogelgriep. In West-Vlaanderen, waar heel wat liefhebbers geen duiven mogen inkorven,  is daarover veel onbegrip. De dierenartsen hebben een brief gericht aan het FAVV om klaarheid te scheppen in het vogelgriep-verhaal. Contactpersoon bij het Voedselagentschap is Philippe Houdart, die al eerder aan onze redactie liet weten dat er geen overleg gepland is met de KBDB. Hij lie intussen weten aan de dierenartsen dat hun overwegingen volgende week ter sprake komen in de gesprekken rond eventuele versoepelingen. "De problematiek van de wedstrijdduiven zal daar ongetwijfeld deel van uitmaken," aldus Houdart.
De fv van dierenartsen heeft de nieuwe elementen voorgelegd, te beginnen met de vaststelling dat in Frankrijk duivenliefhebbers binnen beschermde zones mogen deelnemen aan wedstrijden. Er is daar nog steeds geen sportduif met influenza aangetroffen.
"Vanuit epidemiologisch oogpunt is dit misschien wel een extra argument om mee rekening te houden dat duiven heel weinig tot zelfs helemaal niet belangrijk zijn voor besmetting. De kans dat de zeer goed verzorgde duiven (om toprestaties te kunnen leveren) met besmette vogels in contact komen is ook relatief klein. Op zich denk ik persoonlijk dat een vervoersverbod voor duiven en verzamelingsverbod (voor duiven alleen dan natuurlijk bijv een inkorving voor een wedstrijd) helemaal geen effect heeft op het beschermen voor verspreiding. Wij krijgen enorm veel klachten binnen van collega’s en liefhebbers van binnen de zones, omdat nu net het hoogseizoen is waarvoor de duiven een heel jaar voorbereid zijn geweest," zo lieten de dierenartsen aan het FAVV weten. 

Onderzoek
De dierenartsen hebben nog een bijkomend voorstel aan het FAVV om een vervroegde opheffing van de maatregelen te bekomen. Ze stellen voor om - onder strikte voorwaarden -  staalnames door dierenartsen te laten doen bij liefhebbers binnen die zones.

Het FAVV zal dIe voorstellen van de dierenartsen zeker meenemen naar de besprekingen om de huidige maatregelen die gelden voor drie weken, op te schorten zodat de liefhebbers van die zones in het eerste weekend van juli opnieuw met hun duiven kunnen deelnemen aan wedstrijden. 

 

 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven