Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Vogelgriep en duiven: wie houdt wie voor het lapje?

Geplaatst op 11/02/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


Al in 2007 – 10 jaar geleden - meldde de toenmalige minister van Volksgezondheid dat hij aan het werken was aan een nieuw koninklijk besluit in verband met vogelgriep. Vraag was toen om wedstrijdduiven te definiëren als “ander in gevangenschap gehouden pluimvee”. In een parlementaire vraag klonk het specifiek: "wordt er rekening gehouden met de specificiteit van wedstrijdduiven die het vogelgriepvirus niet kunnen overdragen, dit met als doel om wedstrijdvluchten – onder eventueel strikte voorwaarden – van duiven boven ons grondgebied door te kunnen laten gaan bij uitbraak van vogelgriep en te vermijden dat deze niet door kunnen gaan en zo een domper zetten op een hobbysport die het sowieso al moeilijk heeft?"

Het koninklijk besluit van 5 mei 2008 in verband met de bestrijding van aviaire influenza, werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 9 mei 2008. Wedstrijdduiven vallen binnen de categorie «andere in gevangenschap levende vogels».

Dossier
Intussen hadden ook de dierenartsen al een lijvig wetenschappelijk dossier klaar waaruit duidelijk bleek dat reisduiven het vogelgriepvirus niet kunnen overdragen. Ook de toenmalige ministers kregen inzage in dat dossier en deden genuanceerde aanbevelingen voor toelaten van oefenvluchten en wedstrijdvluchten voor reisduiven. Wel werd sterk aanbevolen om in geen geval wedstrijden te laten plaatsvinden in of door de hoog risico beperkingsgebieden.
Een en ander betekent toch duidelijk dat ophokplicht voor reisduiven overbodig is. Waarop wachten KBDB, FAVV en andere instanties dan om die plicht op te heffen?

 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven