Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Vogelgriep: KBDB volgt de situatie op de voet

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Donderdag 1 december is opnieuw vogelgriep aangetroffen in het Nederlandse Biddinghuizen, bij twee pluimveebedrijven in de buurt van het bedrijf met 190.000 kippen waar zaterdag vogelgriep werd geconstateerd. Het ging om het besmettelijke H5N8-type. Of dat bij de twee nieuwe bedrijven ook zo is, is onbekend. Beide bedrijven, met elk 8.500 eenden, worden geruimd, net als het eerste bedrijf. Er is een vervoersverbod ingesteld in een zone van 10 kilometer.
In en rond de uitbraak worden de gebruikelijke maatregelen genomen, nl. doden van alle
pluimvee, afbakenen van een 3 km-zone en een 10 km-zone, waarin strenge
vervoersbeperkingen voor levend pluimvee en pluimveeproducten (eieren, vlees, mest) van kracht zijn.
In de rest van Nederland zijn de hygiëneregels voor bezoekers van pluimveehouderijen aangescherpt en dient een klinische inspectie te gebeuren bij pluimvee voordat het vervoerd wordt naar een andere houderij. Gezien er al geruime tijd voorzorgsmaatregelen van kracht zijn in gans Nederland, is er geen nationale standstill. Ook in Duitsland en Finland zijn er verschillende uitbraken gemeld.

FAVV
De KBDB houdt de situatie nauwkeurig in de gaten. Ginsteren donderdag is er nog een onderhoud geweest tussen de nationale bond en het voedselagentschap FAVV. KBDB-secretaris Geert Philips: "Op die manier blijven we op de hoogte van de situatie en kunnen we indien noodzakelijk onmiddellijk ingrijpen. Op dit ogenblik is er geen enkel probleem in verband met de Olympiade, waarop we 800 duiven uit 35 landen verwachten. We hopen uiteraard dat dit zo blijft."

De 35ste Olympiade vindt van 27 tot 29 januari plaats in Brussel. 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven