Vogelgriep: verlengen verzamelverbod pluimvee tot 31-03>reisduiven vallen niet onder het verzamelverbod (FAVV)
Geplaatst op 14/03/2025, Auteur: FAVV/KBDB Persbericht
14-03-25 Mededeling FAVV – verlengen verzamelverbod pluimvee tot 31-03-25
Het FAVV heeft op 5 februari een tijdelijke verbod opgelegd voor het verzamelen van vogels van de pluimveesoorten (kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, fazanten, patrijzen, loopvogels en duiven andere dan reisduiven), die worden gehouden door particuliere houders.
Aanleiding was het verhoogde risico op besmetting van vogels van particuliere houders door de toegenomen viruscirculatie bij wilde vogels en de vaststelling dat er meerdere besmettingen waren veroorzaakt door viruscirculatie op een evenement met neerhofdieren.
Dit verbod geldt in eerste instantie tot en met zondag 16 maart 2025.
De epidemiologische situatie is de afgelopen weken niet merkbaar verbeterd, in tegendeel. Het aantal besmettingen van hoogpathogene vogelgriep bij wilde vogels is verder toegenomen: zie de kaart op de website voor een overzicht. Dit wijst erop dat er nog steeds veel virus circuleert in het milieu. Dit wordt ook onderstreept door de uitbraken die op pluimveebedrijven zijn vastgesteld. De toestand in de omringende landen is gelijkaardig.
Het FAVV verlengt daarom het verzamelverbod tot en met maandag 31 maart 2025. De modaliteiten blijven ongewijzigd.
Samengevat slaat het verbod:
- op verzamelingen van vogels van de pluimveesoorten van particuliere houders, nl. kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, fazanten, patrijzen, loopvogels en duiven andere dan reisduiven;
- op de aanwezigheid dergelijke vogels van particuliere houders op de reguliere markten en jaarmarkten.
Vallen dus niet onder het verzamelverbod:
- de vogels van handelaars aanwezig op markten;
- reisduiven en andere vogels dan de pluimveesoorten van particuliere houders.
De situatie wordt in de komende weken van nabij opgevolgd en geëvalueerd. Indien nodig zal het verbod verlengd worden.
Ik geef verder nog mee dat de beschermingszone (3 km) in Sint-Gillis-Waas ondertussen gedeeltelijk is omgezet in bewakingszone (10 km). Ik verwijs voor de verdere timing van het opheffen van deze zones naar de instructie op de website.
6-03-25 Mededeling van het FAVV – nieuwe besmetting St. Gillis-Waas
Er is een bijkomende besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld in de zones Sint-Gillis-Waas, Oost-Vlaanderen. Het gaat om een braadkippenbedrijf in de bestaande 3 km-zone, waar gisteren in één van de stallen een licht verhoogde sterfte werd gezien.
De ca. 95.000 vleeskippen van het bedrijf worden vandaag geruimd.
Door de nieuwe haard breiden de bestaande beschermingszone (straal 3 km) en bewakingszone (straal 10 km) enkele kilometer uit in westwaartse richting. Er zijn geen bijkomende commerciële houderijen in de uitbreiding van de 3 km-zone, maar wel vier in de uitbreiding van de 10 km-zone. In de originele zones blijven de bestaande derogaties voor braadkippen en broedeieren behouden. Voor de nieuwe bedrijven in het toegevoegde deel van de 10 km-zone zijn deze derogaties mogelijk vanaf woensdag 12.03.
De maatregelen in de zones worden verlengd in functie van de timing van de nieuwe uitbraak. Enkel het niet-overlappende deel van de bewakingszone (het oostelijke deel richting Antwerpen) zal volgens de oude timing worden opgeheven.
Zoals al eerder aangegeven blijven ook de besmettingen bij wilde vogels in stijgende lijn gaan. Dit betekent dat de virusdruk rond pluimveehouderijen opnieuw hoog is en dat het risico van een introductie van vogelgriep in de stallen aanzienlijk is. De preventieregels en de bioveiligheid moeten dan ook strikt worden toegepast.
Alle nuttige informatie wordt zo spoedig mogelijk aangevuld op de website: maatregelen vogelgriep.
1831952 instructie bewakingszone sint-gillis-waas v2 – 20250306 nl
1831951 instructie beschermingszone sint-gillis-waas v3 – 20250306 nl
28-02-25 Mededeling FAVV : Opheffen bewakingszone Luik
De eindscreening in de bewakingszone Luik is in de afgelopen dagen met gunstig resultaat afgerond.
Deze zone zal dan ook zoals gepland worden opgeheven in de nacht van zaterdag 1 maart op zondag 2 maart.
Daar gelden vanaf dan nog enkel de algemene, landelijke maatregelen.
Voor de zones in Sint-Gillis-Waas is de opheffing in afwezigheid van nieuwe besmettingen als volgt gepland:
- De beschermingszone wordt vanaf 11 maart opgenomen in de bewakingszone.
- De bewakingszone wordt in de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 maart opgeheven, mits gunstige resultaten bij de eindscreening die in de week voordien zal worden georganiseerd.
De infectiedruk vanuit wilde vogels blijft ondertussen hoog. In de afgelopen week zijn er meerdere bijkomende besmettingen vastgesteld.
Alle nuttige informatie is terug te vinden op de website: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/.
18-02-25 Mededeling FAVV – nieuwe besmetting in Sint-Gillis-Waas
Er is voor het eerst sinds lang opnieuw een besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld op een commerciële pluimveehouderij. Het gaat om een leghennenbedrijf in Sint-Gillis-Waas, Oost-Vlaanderen.
De ca. 90.000 hennen van het bedrijf, en ook de vogels van een aanpalend leghennenbedrijf worden vandaag geruimd.
Rond de haard worden de gebruikelijke beschermingszone (straal 3 km) en bewakingszone (straal 10 km) afgebakend. De bewakingszone ligt deels in Nederland. In het Belgische deel van de zones liggen een 20-tal pluimveehouderijen. Voor deze houderijen zijn er vanaf maandag 24.02 derogaties mogelijk voor de afvoer van braadkippen en broedeieren.
Deze besmetting komt bovenop de 5 besmettingen van de afgelopen weken bij particuliere houders in de provincie Luik. Zoals al eerder aangegeven gaan ook de besmettingen bij wilde vogels in stijgende lijn. Dit betekent dat de virusdruk rond pluimveehouderijen opnieuw hoog is en dat het risico van een introductie van vogelgriep in de stallen aanzienlijk is. De preventieregels en de bioveiligheid moeten dan ook strikt worden toegepast.
1831951 instructie beschermingszone sint-gillis-waas v1 – 20250218 nl
1831952 instructie bewakingszone sint-gillis-waas v1 – 20250218 nl
Alle nuttige informatie wordt zo spoedig mogelijk aangevuld op de website: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp.
7-02-25 Mededeling FAVV – 2 nieuwe besmettingen bij hobbyhouders
Er zijn vandaag bij twee hobbyhouders in de gemeenten Theux en Thimister, allebei in de provincie Luik, nieuwe besmettingen met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld. Deze nieuwe haarden zijn zoals de 3 eerdere besmettingen gelinkt aan het evenement met neerhofdieren dat in januari werd georganiseerd in Battice.
De twee haarden worden op de gebruikelijke manier beheerd. Er is geen noodzaak om nieuwe zones af te bakenen.
Bij wilde vogels lijkt de viruscirculatie in stijgende lijn te gaan. Het aantal meldingen van verdachte sterfte en van nieuwe besmettingen is de afgelopen weken toegenomen.
5-02-25 Mededeling FAVV – nieuwe besmetting + tijdelijk verzamelverbod voor pluimvee van hobbyhouders
Nieuwe besmetting met HPAI in Herstal
Er is vandaag bij een hobbyhouder in de gemeente Herstal (prov. Luik) een bijkomende besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld. Deze hobbyhouder is zoals de 2 besmettingen van vorige week gelinkt aan het evenement met neerhofdieren dat in januari werd georganiseerd in Battice.
De besmetting wordt op de gebruikelijke manier beheerd. Er is geen noodzaak om de bestaande zones aan te passen, maar we evalueren nog of deze eventueel langer moeten worden aangehouden.
Tijdelijk verbod op het verzamelen van vogels van de pluimveesoorten door hobbyhouders
Zoals vorige week al in de marge aangegeven, heeft het FAVV beslist om een tijdelijk verbod opgelegd voor het verzamelen van vogels van de pluimveesoorten (zie voor de betrokken soorten onder) van hobbyhouders.
Het verbod:
- geldt vanaf morgen 6 februari 2025 en voorlopig tot en met zondag 16 maart 2025;
- slaat op de soorten kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, fazanten, patrijzen, loopvogels, en duiven andere dan reisduiven van hobbyhouders (dit zijn de zgn. pluimveesoorten);
- slaat zowel op de klassieke verzamelingen (prijskampen, tentoonstellingen, beurzen, verkopen, etc.) als op de aanwezigheid van hobbyhouders met deze pluimveesoorten op de publieke (jaar)markten.
Vallen dus niet onder het verzamelverbod:
- de vogels van handelaars, ook niet de pluimveesoorten;
- andere vogels, reisduiven inbegrepen, dan de aangehaalde pluimveesoorten, ongeacht of het om hobbyhouders gaat of niet.
De LCE zullen de al toegekende toelatingen voor dergelijke verzamelingen intrekken of aanpassen.
De situatie wordt in maart opnieuw geëvalueerd. In functie van de toestand op dat ogenblik, kan het verbod dan eventueel verlengd worden.
De pagina’s over vogelgriep op onze website worden zo snel mogelijk bijgewerkt: https://favv-afsca.be/nl/themas/dieren/dierengezondheid/dierziekten/vogelgriep.
3-02-25 Mededeling FAVV – Vogelgriep uitbraken bij 2 hobbyhouders
Er zijn twee besmettingen met vogelgriepvirus van het type H5N1 vastgesteld bij hobbyhouders in Luik en Ans, beide in de provincie Luik. Het betrokken virus is vandaag als hoogpathogeen geanalyseerd.
Omdat de hobbyhouder in Luik meer dan 50 vogels houdt, worden er rond deze besmetting de klassieke beperkingszones van 3 km (beschermingszone) en 10 km (bewakingszone) afgebakend. In deze zones zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht voor vogelhouderijen en -activiteiten: zie de documenten in bijlage.
Belangrijk is dat alle vogels in de beschermingszone en alle pluimvee in de bewakingszone moeten worden afgeschermd en dat alle activiteiten met pluimvee en vogels in de beide zones verboden zijn. In afwezigheid van nieuwe besmettingen wordt de beschermingszone na 3 weken omgezet in bewakingszone; die laatste kan pas na 30 dagen worden opgeheven.
Er worden voor de commerciële houderijen in de bewakingszone, die dieren naar het slachthuis moeten afvoeren, derogaties voorzien vanaf half volgende week.
Omdat het gaat om besmettingen bij gehouden vogels, verliest ons land zijn vrije status voor commercieel pluimvee niet.
Deze besmettingen zijn bijzonder omdat de beide houders met enkele vogels hebben deelgenomen aan de prijskampen en tentoonstellingen van neerhofdieren, die van 16 tot 19 januari jl. werden georganiseerd in Battice, eveneens provincie Luik. Deze dieren werden in de dagen na de terugkeer van het evenement ziek. De betrokken vogels zijn dus mogelijk initieel besmet op dit evenement en het risico bestaat dat ook andere deelnemende dieren besmet werden. Het FAVV zal de betrokken deelnemers contacteren op basis van de aanwezigheidslijsten van het evenement.
Deze besmettingen onderstrepen nogmaals dat verzamelingen van vogels een risicofactor zijn in de verspreiding van vogelgriep. Ik herinner eraan dat er ondanks het lage aantal besmettingen wel degelijk virus circuleert bij wilde vogels in ons land. Het risico op besmetting van gehouden vogels is dan ook reëel. Gezien de gebeurtenissen, evalueert het FAVV het nog opportuun is om in de komende maanden nog verzamelingen met hobbyvogels toe te laten.
Los van een eventuele beslissing hierover, herinner ik er alvast aan dat op alle toegelaten evenementen nu al regels van toepassing zijn. Ik verwijs hiervoor naar de algemene maatregelen voor vogelgriep: https://favv-afsca.be/sites/default/files/ccc/ai/1714119-algemene_maatregelen-v8-20241122-nl.pdf
Samengevat moeten alle deelnemende pluimveehouders aan dergelijke evenementen geregistreerd zijn in Sanitel, hun dieren in de 10 dagen voor het evenement ophokken en in orde zijn met de verplichte vaccinaties tegen de ziekte van Newcastle. Organisatoren van dergelijke verzamelingen dienen hun verzameling tijdig bij de LCE te registreren. Zij moeten deze regels duidelijk aan alle deelnemers meedelen en de nodige garanties eisen dat deze hieraan voldoen!
Ik geef nog mee dat het risico op besmetting van de houders en bezoekers op het evenement in Battice erg laag is. Het gevonden virus is een typisch vogelvirus en is dus niet aangepast aan de mens.
Onze website : https://favv-afsca.be/nl/themas/dieren/dierengezondheid/dierziekten/vogelgriep.
Naar overzicht van nieuws
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.