Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Vogelgriep treft nu ook gemeente Riemst

Geplaatst op 05/07/2017, Auteur: Pitts


Er is opnieuw een besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een hobbyhouder in Bassenge (Luik). Het aantal besmettingen in ons land komt daarmee op 13. Er wordt een tijdelijke bufferzone van 3 km ingesteld rond de haard. Die omvat vier gemeenten: Bassenge, Oupeye, Visé en Riemst (Limburg).

Willy Borsus, minister van Landbouw: “Het aantal gedetecteerde gevallen klimt vandaag tot 13, maar tot nog toe zijn er nog geen professionele pluimveehouders getroffen. Ik dring nog eens bij iedereen aan op waakzaamheid.”

In de tijdelijke bufferzone is alle vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. Bovendien moet elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zone binnen de 48 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester waarin aangeven wordt hoeveel van welke soort dieren er gehouden worden. Deze zone zal minstens drie weken van kracht zijn. 

Het FAVV herinnert er ook aan dat de professionele houders in het ganse land en alle hobbyhouders in de zones waar veel watervogels aanwezig zijn, het ganse jaar door verplicht zijn om hun dieren binnen te voederen en te drenken. Deze zones zijn raadpleegbaar op de website van het Voedselagentschap (www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/natuurgebieden/).

Het FAVV vraagt ook alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en onmiddellijk elk gezondheidsprobleem bij hun dieren aan te kaarten bij een dierenarts.
Abnormale sterfte bij wilde vogels kan nog steeds gemeld worden op het gratis nummer 0800/99777.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven