Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Vogelgriep: vermeende Nederlandse lossing in Hannuit zet kwaad bloed bij Belgische liefhebbers

Geplaatst op 15/03/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


Zoals bekend heeft het Voedselagentschap aangekondigd dat de preventieve maatregelen voor vogelgriep vanaf 11 maart worden verlengd met 30 dagen, tot en met 9 april. Dit betekent dat alle pluimvee en vogels nog steeds opgesloten moeten blijven of gehouden worden onder netten om contact met wilde vogels te vermijden. De versoepelingen op de ophokregeling voor duiven blijven behouden, dus hokken pas open anderhalf uur voor zonsondergang. Tegelijk worden verdere versoepelingen toegestaan voor verzamelingen (tentoonstellingen, prijskampen, zangwedstrijden, beurzen, …) waaraan hobbyhouders deelnemen. Op deze verzamelingen zijn opnieuw alle pluimvee en vogels toegelaten. Blijven nog wel steeds verboden: verkoop door hobbyhouders op openbare markten (dit zijn de markten georganiseerd door de gemeenten en steden), alsook wedstrijdvluchten en trainingsvluchten voor duiven. Indien er in de komende week in ons land geen nieuwe besmettingen worden vastgesteld, zullen eventueel bijkomende versoepelingen mogelijk zijn vanaf 18 maart. Experts gaan immers uit van een periode van ten minste 3 weken zonder besmetting in ons land en houden ook steeds rekening met de situatie in de buurlanden.
In Nederland zijn er geen beschermings- en toezichtsgebieden meer vanwege de vogelgriep. Toch zijn de maatregelen die de overheid eerder nam, nog steeds van kracht. Dit omdat het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels hoog blijft en men het risico op besmetting wil minimaliseren. Postduiven 
mogen vrij uitvliegen, in zoverre dat er heel wat meldingen zijn van Nederlandse liefhebbers die hun duiven in ons land komen lappen. In Hannuit zou - althans volgens twee getuigen, gisteren maandag een grotere lossing gebeurd zijn. 
Volgens de KBDB zou 80 procent van de Belgische liefhebbers zich aan de huidige maatregelen houden, met andere woorden: 20 procent van de liefhebbers trekt zich niets aan van de ophokplichgt tot anderhalf uur voor zonsondergang, althans volgens de KBDB.

Vanuit de Franse duivenbond wordt intussen alles in het werk gesteld om vanaf 1 april met de wedstrijden te beginnen. 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven