Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Vogelgriep: virus al op 8 plaatsen aangetroffen. De onrust bij duivenliefhebbers neemt toe. In West-Vlaanderen ziet het er bijzonder belabberd uit.

Geplaatst op 18/06/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


De ontwikkelingen in verband met de vogelgriep deinen pijlsnel uit. Nu zijn er ook besmettingen in Menen en Ah vastgesteld. De Gullegemse Duivenmaatschappij reageert meteen en bericht het volgende: "Met pijn in het hart moeten we mee delen dat de vluchten Arras, Clermont en Fontenay van dit weekend afgelast zijn wegens een geval van vogelgriep in Menen waardoor een schutkring ingesteld werd met een algemeen verbod op duivenvervoer binnen de schutkring. We houden jullie op de hoogte indien er wijzigingen zouden optreden in de situatie."

In Oostkamp, Zuienkerke en Quievrain werden eerder deze week besmettingen vastgesteld. Rond deze besmettingen zijn zones afgebakend waarin een vervoersverbod voor alle pluimvee, andere vogels en broedeieren. Rond het bedrijf van de pluimveehandelaar in Oostkamp worden een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km afgebakend. In de beide zones is alle vervoer van pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden. 
In Zuienkerke en Quiévrain worden tijdelijke bufferzones in een straal van 3 km afgebakend. In deze bufferzones is alle vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. 
Een en ander heeft er voor gezorgd dat de liefhebbers en verenigingen die in de betrokken zones liggen, helemaal voor schut worden gezet. Donderdagavond hebben zich dan ook in West-Vlaanderen taferelen afgespeeld die je niet meer voor mogelijk acht in de 21ste eeuw. Of wat moet je denken van de 86-jarige liefhebber (PD) uit Ardooie die 35km ver naar Aartrijke reed om daar te vernemen dat hij niet mag inkorven wegens wonend in de afgebakende zone. 
In het lokaal van Roeselare-Beveren werden vrijdagmorgen een 100-tal duiven uit de korven gehaald omdat ze waren ingekorfd door liefhebbers uit de afgebakende zone. Dat is ons door de transporteur bevestigd. Die duiven zullen dus niet deelnemen aan de provinciale vlucht uit Chateauroux. 
Wat die afbakeningen betreft: wie de lijn van Oostende naar Brugge trekt zal vaststellen dat aan de ene kant van de straat  wel en aan de andere kant niet mag gespeeld worden. Trouwens, zowel zaterdag als zondag zullen er duiven over (door) de afgebakende zones vliegen. 
En de KBDB? Die verspreidde eerst geen, later tegenstrijdige informatie, en nu dus wel een degelijk, maar veel te laat persbericht. Nu ja, sinds de miserie met de nationale uitslagen zijn de liefhebbers al een en ander gewoon, maar toch. De nationale bond heeft hier opnieuw zijn verantwoordelijkheid niet genomen zoals het hoort. 

De mededeling van de KBDB:

"Er zijn bijkomende besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een pluimveehandelaar in Oostkamp en Zuienkerke. Rond deze besmettingen zijn telkens zones afgebakend waarin een vervoersverbod voor alle pluimvee, andere vogels en broedeieren geldt.

Het provinciaal comité West-Vlaanderen wenst ALLE verenigingen en ook ALLE betrokken liefhebbers te informeren dat:

-          De duivenliefhebbers van BINNEN het beschermingsgebied evenals van BINNEN het toezichtsgebied GEEN duiven mogen inkorven, ook NIET in een vereniging BUITEN deze gebieden

-          De verenigingen gesitueerd BINNEN deze gebieden GEEN inkorvingen mogen uitvoeren

-          De verenigingen van BUITEN het beschermings- en toezichtsgebied GEEN enkele liefhebber mag laten inkorven die zich in deze gebieden (beschermings- en toezichtsgebied) bevinden

 

Gelieve te noteren dat bij elke overtreding van deze maatregelen, sancties zullen worden opgelegd zowel naar de betrokken liefhebbers als naar de betrokken verenigingen.

 

Deze verenigingen zullen worden geschorst om nog verder duiven in te korven en dit tot zolang huidige maatregelen niet werden opgeheven."
 

Willy Borsus, minister van Landbouw: "De situatie is meer dan verontrustend. Ik vraag aan alle pluimveehouders de regels strikt te respecteren. De betrokken handelaar verkoopt enkel aan particulieren, maar de volledige pluimveesector is in gevaar."


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven