Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Vraag van de week

Geplaatst op 15/08/2017, Auteur: info@pitts.be


Deze week een vraag van een sportgenoot uit Brabant, welke zware hafo (550 tot 700 km) speelt met duivers op weduwschap. Hij vraagt zich af wat beter is : de weduwnaars voor vertrek hun duivin tonen of niet?  En als men toont hoe lang dan ?

Vele wegen leiden naar Rome …
Vooral vitesse spelers geloven heilig in het (kort) tonen van de duivin voor de inkorving, en letten er daarbij angstvallig op dat er niet wordt getreden. Naast de motivatie wordt als argument aangehaald : het binnenkomen na de vlucht, jaarlingen het weduwschap leren kennen, opdrijven van de drift, enz. 
Ik heb er nooit veel geloof aan gehecht  dat weduwnaars door het vluchtig zien van de duivin de volgende dag (of zelfs 2 à 3 dagen later) daardoor sneller naar huis zullen vliegen.  Ik denk dat duiven goed naar huis komen omdat ze klasse en vorm hebben en terug het eigen territorium willen innemen.
Weduwnaars krijgen geen plotse vorm na het zien van hun partner.  
Ik toon al jaren geen duivinnen meer voor het vertrek, ook niet aan jaarlingen.  En als de duivin al een rol mocht spelen komen ze er gauw genoeg achter dat die telkens wanneer ze thuis komen ‘klaar zit’. Dit kennen ze reeds na enkele opleervluchtjes in het voorjaar.
Wel worden hier aan de thuisblijvers, die op hetzelfde hok wonen,  ook de duivinnen getoond, wanneer de wedstrijdduiven  van de vlucht terugkeren.  Zij zijn dan rustiger en zouden zich anders toch maar onnodig opwinden omwille van de aanwezigheid op het hok van de duivinnen van de thuiskomers.

Bij het totale weduwschap, waarbij duivers en duivinnen samen de ingemand worden, komen de geslachten op de meeste hokken  wel kort samen voor de wedstrijd. Opletten geblazen hier, want vermits het niet altijd allemaal vaste koppeltjes zijn, kunnen er wel eens vechtpartijen ontstaan ; aan de liefhebber om alles in goede banen te leiden, om geen gedemotiveerde partners in te korven. Hier ook geen onderscheid voor de thuisblijvers ; wekelijks contact tussen duivers en duivinnen lijkt trouwens ook de neiging tot onderling paren van de duivinnen te verminderen.

Weduwnaars 3 à 4 maanden gemotiveerd houden
De grote zorg van de 'weduwschapspeler' is de duiven drie of meer maanden in 'gang te houden'. Die is beducht voor de bijna traditionele inzinking na een zestal weken. Slechts weinig hokken presteren een héél jaar zonder 'downs'.
Een hok weduwnaars die met hun energie en levenslust geen raad lijken te weten en vechtend over de vloer van het hok, de valplank of over het dak dollen, en… in het weekend topprestaties leveren ; is haast onmogelijk een heel seizoen vol te houden. Een inzinking is bijna onvermijdelijk.
Door niet te tonen gaan doffers rustiger de mand in en ik ben er stellig van overtuigd dat ze constanter zullen zijn, dat ze langer op niveau zullen blijven presteren

Motivatie-trucs :
Wie toch zweert bij het tonen van de duivin voor het inmanden kan (vooral in de 2e helft van het seizoen) voor wat afwisseling zorgen :
- Een enkele keer (langer) tonen.
- De duiven na de reis de hele dag samen laten.
- Eén duivin vrij op het hok laten voor het vertrek.
- Neststrooisel op het hok brengen.
- De doffer een andere duivin geven.
- Een andere doffer in de bak sluiten.
- Schabjes aanbrengen naast de broedbakken.
- Wat tot een spectaculair resultaat kan leiden is de duiven voor het inmanden twee dagen samen laten en ook laten uitvliegen. Dat kan natuurlijk alleen de laatste vlucht(en). Ook heb ik bijzonder goede ervaringen met schabjes aan te brengen halverwege het seizoen en het plaatsen van een doffer waarmee je niet speelt in een lege bak. Zo’n vreemde ‘indringer’ mag af en toe ook los op het hok, mits je alles goed onder controle houdt.
Allemaal zaken die er op neerkomen de drang naar het eigen territorium te vergroten. 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven