Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Vragen over Corona en duivensport? U kan ze ons rustig stellen.

Geplaatst op 24/03/2020, Auteur: Pitts


Zal de KBDB snel onze vluchtkalender aanpassen wanneer het einde van de Corona-tijd in zicht komt?

In de brief van de KBDB die wij reeds publiceerden, raadt deze alvast alle leden aan om rekening te houden met verschuivingen van het volledige vluchtprogramma. Zowel voor de snelheid, halve fond, fond, nationale en internationale vluchten zal de kalender worden herzien in functie van de maatregelen die de komende weken worden opgelegd door hogerhand. Op dit moment weet niemand echter in hoeverre versoepelingen mogelijk zullen zijn en binnen welke tijdspanne. De KBDB beloofde ons alvast kort op de bal te spelen van zodra er licht is aan het einde van de tunnel.

 

Kunnen de regels voor het koppelen van chipringen niet worden versoepeld zodat dit binnenkort wél kan vanuit een veilige omgeving?

Rekening houdend met de huidige 'bijna-lockdown' situatie, lijkt het ondenkbaar dat er een versoepeling zou komen omtrent het koppelen van chipringen. Dit zou mogelijks té grote risico's inhouden op besmettingsgevaar voor zowel de liefhebber als voor de personen die de koppelingen uitvoeren. Je kan als liefhebber natuurlijk al heel wat voorbereidingen treffen door het op punt zetten van het elektronisch constateersysteem, het noteren van de ringnummers die nog dienen gelinkt te worden en het testen van de chipringen die vroeger reeds werden gekoppeld.

 

Moeten jonge duiven worden afgeremd zodat ze niet zouden gaan 'trekken'?

Zoals we reeds aanhaalden, kan je het beste ervoor zorgen dat de jonge garde in goede conditie is en niets aan toeval overlaten op medisch vlak. Pitts introduceerde ruime tijd geleden met groot succes de gekende vetchecks om de gezondheidstoestand van uw kolonie in het oog te houden. U neemt zelf de nodige meststalen en swaps en u krijgt de diagnose toegestuurd: veilig, betaalbaar en snel! Geen onnodige kosten aan allerhande zogenaamde 'voorbehoedende' kuren die belastend zijn voor uw duiven, maar meteen een duidelijke, gerichte aanpak!

Als de gezondheid optimaal is en je voedert niet te zwaar, gaan de jongen automatisch aan hun trektochten beginnen. Op zich kan je dit alleen maar aanmoedigen, aangezien ze dan bijzonder veel ervaring opdoen en zichzelf al deels gaan 'opleren'. Heb je de indruk dat ze té hard trainen, dan kan je dit wat afremmen door bijvoorbeeld slechts om de twee dagen de vrijheid te geven of iets minder te voederen zodat ze sneller terugkomen of dichter bij het hok blijven.

Door te verduisteren ga je ze niet alleen langer in de pluimen houden, maar kan je ook de échte grote forme wat onderdrukken. Deze komt standaard pas enkele weken na het opheffen van de verduistering, dus hou hier zeker rekening mee als je wil pieken naar een bepaalde periode of bepaalde wedvluchten.

 

Moet ik elke 3 à 4 weken de duivinnen bij de doffers van de vliegploeg laten zodat ze hun partner niet vergeten?

Duiven die reeds een nest hebben gehad of jongen hebben grootgebracht, zullen nog niet onmiddellijk hun partner vergeten. Toch kan het gebeuren dat weduwnaars op zoek gaan naar duivinnen bij andere duiven die trainen of zelfs op een ander hok gaan binnenlopen om deze reden. Ook na de dagelijkse training kan het binnengaan wat moeilijker verlopen omdat ze graag alles achternagaan wat in de lucht hangt. Het kan dus met andere woorden noodzakelijk zijn om de partners even bij elkaar te laten voor enkele uren of zelfs een overnachting. Het houdt de relatie vurig, de weduwnaars bakvast en het brengt wat 'courage' in de ploeg. Bovendien kan het ook helpen opdat de duivinnen niet met elkaar zouden beginnen paren als ze hier de kans toe hebben.

 

Hebben jullie voldoende voorraad in de webwinkel indien massaal online wordt besteld?

Onze Pitts-webwinkel is intussen een bijzonder geapprecieerd vast begrip geworden waar we dagelijks aan werken om onze klanten een uitgebreide keuze en de allerbeste service te geven. Aangezien we hiervoor samenwerken met de meest gerenommeerde leveranciers, kunnen wij een brede waaier aan kwaliteitsproducten aanbieden uit grote voorraad! Blijf vooral in uw kot, wij zorgen dat u niets tekort komt!

 

Wat is nog wettelijk toelaatbaar bij mensen die thuis jonge duiven verkopen? Mogen wij nog zélf afhalen?

Dit is een zeer terechte vraag waarover de voorbije dagen bijzonder veel werd geschreven. De KBDB is zelf nog in onderhandeling met de bevoegde instanties om hier een mouw aan te passen. Zoals het er nu voorstaat, zou dit inderdaad niet wettelijk zijn omdat dit kan gezien worden als een 'onnodige verplaatsing' of een vriendenbezoek. Voor de liefhebbers is dit uiteraard broodnodig, maar gezien de Corona-maatregelen zou dit algemeen ondergeschikt zijn aan verplaatsingen in functie van het levensonderhoud of het afleveren van bestellingen onder welbepaalde voorwaarden. Best is dus om het zelf voorlopig niet te doen!

 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven