Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Wat met een oude duivin die heel onregelmatig of niet meer legt?

Geplaatst op 18/01/2020, Auteur: PItts


De eerste jongskes zijn al geringd.  We mogen absoluut niet klagen qua weer. En aan de reacties te horen, lijken de kweekresultaten best mee te vallen. Natuurlijk hebben we allemaal enkele kapot gevochten of onbevruchte eitjes, of een oude of heel jonge duivin die traag of helemaal niet wou leggen, maar dat is een jaarlijks terugkerend fenomeen voor de 1e ronde winterkweek. Trouwens, 100% kan nergens, vrees ik! 

 

Een oude duivin die heel onregelmatig of niet meer legt

We hebben het allemaal al wel meegemaakt: een oude duivin die van het ene jaar op het andere plots geen ei meer legt. En meestal is het dan nog wel een waardevolle, want anders zat ze na zoveel jaar niet meer op het kweekhok. Maar het hoeft hier niet persé om een oude duivin te gaan. Ook duivinnen van 3-4 jaar kunnen met dit probleem te maken krijgen.

 

Wat kunnen hier de mogelijke oorzaken zijn?

-Ouderdomsverschijnselen, dus het gewoon hormonaal inactief worden t.g.v. de leeftijd. Hier kunnen hormonale injecties eventueel nog een hulpmiddel zijn, maar vaak krijgen we de geslachtsorganen niet meer aan de praat.

-Calciumtekort. Vaak zien we dat oudere duivinnen moeilijker calcium opnemen en daardoor problemen krijgen met de eileg. Meestal is er hier een voorgeschiedenis van windeieren, dus eidooiers zonder schaal errond. Deze duivinnen staan vaak dagenlang met wijdopengespreide ijsbeentjes, zonder echter te leggen. Ondersteuning door het toedienen van supplementen calcium en vitamine D is hier vaak een uitstekende oplossing.

-Cysten of gezwellen op de eierstokken of de eileiders. Met de ouderdom ontstaan er soms tumorale gezwellen die ofwel hormonale problemen veroorzaken, ofwel het geslachtskanaal zodanig blokkeren, dat de leg gestoord of zelfs onmogelijk wordt. Hier kan eventueel het gezwel operatief verwijderd worden, maar vaak blijkt dit niet mogelijk zonder de geslachtsorganen te beschadigen. Verder kweken is hier dan meestal onmogelijk en euthanasie is soms aangewezen.

-Ook buik-vetgezwellen of buikcysten met veel vochtproductie ziet men af en toe bij oude duivinnen. Deze duivinnen hebben dan vaak een opgezwollen buikholte met opengespreide ijsbeentjes. Soms veronderstellen liefhebbers dan ten onrechte dat er een geblokkeerd ei opzit.
Gevallen van chronische buikvliesontsteking leiden mogelijk tot stoppen van de leg. Vaak is buikleg hier de oorzaak van: een ei of eidooier kwam in de buikholte terecht in plaats van in de eileider. In de buikholte ontstaat een ontsteking, met nadien natuurlijk slechte of gestopte eileg tot gevolg. Meestal zijn deze duivinnen er niet goed aan toe, met vermageren, verminderde eetlust tot gevolg. Wanneer we er snel genoeg bij zijn, kan operatief nog goede hulp geboden worden. De restanten van de eidooier worden uit de buikholte verwijderd, deze laatste wordt dan grondig gespoeld en een antibioticumbehandeling wordt gestart voor meerdere dagen. Toch zijn deze duivinnen helaas vaak verloren voor de leg en dus voor de kweek. Dit probleem kan eveneens bij jongere duivinnen voorkomen.


Mag er tijdens de kweek tegen paramyxo geënt worden?

Dit is momenteel een vaak gestelde vraag. Mijn kwekers zijn enkele dagen aan het broeden. Mag ik ervan profiteren om ze nu te vaccineren tegen paramyxo? Nu ze relatief rustig zijn en beter vast te krijgen zijn dan in het tussenseizoen, wanneer kweekduiven nerveus door het hok of de voliére vliegen en quasi ongrijpbaar zijn bij velen.
Wel, natuurlijk mag je dit doen, geen enkel probleem. Een beetje voorzichtig zijn en vermijden dat nesten of eieren beschadigd worden, maar verder heeft dit vaccin geen enkel negatief resultaat op de verdere kweekresultaten. Integendeel, door nu een vaccinboost te geven, kan je verwachten dat de ouders hun extra-dosis antistoffen doorgeven aan de pasgeborenen, bijvoorbeeld via de papmelk. De jongskes krijgen zo een extra bescherming tegen paramyxo gedurende hun eerste levensweken. Dit in afwachting van hun vaccinatie op een leeftijd van 4 à 6 weken.

 


Naar overzicht van veterinair hoekje

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven