Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Wat na een lange winter en rustperiode?!

Geplaatst op 06/03/2020, Auteur: Pitts


De winter is dan niet echt hevig geweest, maar toch hebben onze duiven een relatief lange rustperiode achter de rug.

Heel wat liefhebbers hebben veel last van roofvogels rond hun hokken en zij konden zelfs geen duiven uitlaten. Het grote gevolg is dat heel wat duiven toch wat aan de vette kant zijn, stramme spieren hebben en natuurlijk is de conditie op een laag peil.

 

Hoe pak je dit het best aan?

Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je duiven gezond zijn.

Een trichokuur is in de meeste gevallen noodzakelijk, meststalen kan je gemakkelijk bij je dierenarts laten bekijken of je stuurt ze op naar een gespecialiseerde dierenarts als er niemand in je buurt op de hoogte is van duiven. Op enkele dagen tijd weet je dan precies als je moet kuren en tegen wat je moet kuren. Veel beter dan al dat blind gekuur waar niemand beter van wordt! 

Vetcheck routine kan gebruikt worden bij diarree of om een kleine check-up uit te voeren voor of tijdens het vliegseizoen. Bij deze kit worden volgende onderzoeken uitgevoerd: Trichomonas, coccidiose, wormen, hexamitas en u krijgt hierbij uiteraard een behandelingsadvies. 

 

Dan kan je ze beginnen trainen.

Een goede tip voor liefhebbers die erg veel last hebben van de roofvogel. In plaats van je duiven thuis uit te laten , breng ze gewoon direct weg m.a.w. start direct met lappen. Let op, je moet dat wel voorzichtig doen, 2km, 4km, 6km enz.. Zorg er ook voor dat ze een beetje honger hebben zodat ze niet te lang liggen te lanterfanten op de daken als ze thuis komen want dan zijn ze nog steeds een prooi voor de roofvogels. Ik paste deze techniek enkele jaren geleden toe bij Duitse klanten omdat ook zij erg veel last hebben van roofvogels en met succes!!! Dus probeer het maar uit.

Je moet wel opletten dat de duiven in het begin van het jaar geen vleugelverlamming krijgen, zeker de lange vastzitters.

Een extra portie calcium is voor deze duiven noodzakelijk. Geef ze daarom enkele dagen per week ”reforce” in het water om vleugelverlamming te voorkomen. Je zal zien dat het helpt!

Maar zoals ik ook al eerder aangaf heel wat duiven zitten met een al dan niet licht vervette lever en daar moet je ook zeker iets aan doen. Ook raken sommige duiven op het voorjaar hun oude dons moeilijk kwijt.

Het middel bij uitstek hiervoor is “Hepatoveto”, een modernere vorm van de oude Sedochol.

Het bevat ook de nodige aminozuren maar daarnaast werd het aangevuld met een aantal kruiden die een positieve werking hebben op de lever. 1 koffielepel/liter water gedurende 14 dagen en je zal het verschil zien. Ze laten de dons vallen na een kleine week en de conditie zal erop vooruit gaan.

Let ook op dat je de voeding aanpast, een dag vasten met daarna enkele dagen zuivering is zeker aan te raden. Daarna geef ik meestal 75% superdieet en 25% sportmengeling. Pas als er vluchten vanaf 100 km op het programma staan ga ik iets zwaarder voeren.

Maar goed, we zijn er dan nog niet hoor, de conditie zal zeker nog opgetrokken moeten worden.

Gebruik daarom na de zuiveringskuur dagelijks “konditie-tonic” op het voer of in het drinkwater.

Als ze onvoldoende willen trainen moet je er zeker goed voor opletten dat de luchtwegen in orde zijn. Je kan ze dan ook nog eens extra keertje laten controleren door een specialist ter zake. De konditie-tonic kan je samen geven met een kuur indien nodig. Het zal je helpen de juiste vorm te pakken te krijgen.

Allemaal niet zo moeilijk, alleen begin er tijdig aan want ook de concurrentie zit niet stil! Veel succes!!


Dr. Rudi Hendrikx


Naar overzicht van veterinair hoekje

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven