Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Weer of geen weer: melkers willen hun duiven zien vliegen

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Meer dan 1.100 liefhebbers hebben hun mening gegeven via onze Pitts-poll ivm de hitte en de eventueel te nemen maatregelen. Het aantal geschreven reacties lag bovendien met 70 stuks indrukwekkend hoog.

Belangrijkste conclusie is dat 92 procent van de liefhebbers de hitte geen reden vindt om de vluchten af te gelasten. Amper 8 procent vindt dat de KBDB alles moet afgelasten in geval van hitte.

Eveneens opvallend: de liefhebbers pleiten wel voor kleinere aantallen duiven in de korven of kortere vluchten. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en de KBDB bereikten een akkoord voor meer dierenwelzijn in de duivensport. Het is nu aan de nationale bond om maatregelen te nemen. Maar even belangrijk is dat het kabinet van Dierenwelzijn bij iedere maatregel die de bond neemt, op de hoogte wordt gebracht. Want anders lijkt het erop dat de KBDB niets onderneemt om het dierenwelzijn in de duivensport te verhogen, daar waar in het afgelopen grillige seizoen meermaals vluchten werden afgelast, ingekort of verschoven omwille van het wisselvallige weer. Bovendien werd ook verschillende keren door de KBDB voorgesteld om het aantal duiven per mand te verminderen, extra drinken te voorzien, het laadvolume niet maximaal te benutten en de lossingen zo vroeg mogelijk uit te voeren.

Dierenwelzijn

Dat 92 procent van de liefhebbers ook bij hitte de vluchten wil laten doorgaan, al of niet in aangepaste vorm is begrijpelijk. Melkers zijn het hele jaar door in de weer met hun duiven, verzorgen hun beestjes optimaal maar hebben dan ook recht op prestaties.

Duiven worden steeds beter aan de start gebracht, optimaal verzorgd en voorbereid. De klasse, de kracht en het uithoudingsvermogen van de gevleugelde atleten gaan er bovendien ieder jaar op vooruit. Je mag de duiven niet onderschatten: ze zijn goed getraind en prima voorbereid, en kunnen daardoor veel verdragen. Neem daar nog bij dat het vluchtseizoen vrij kort is in vergelijking met de rest van het seizoen. En dan is het niet onlogisch dat de liefhebbers met hun duiven willen spelen, zich meten met de concurrentie. Een en ander wil niet zeggen dat de meeste melkers geen dierenvrienden zijn. Integendeel, ze voeren dierenwelzijn hoog in het vaandel. Dat moet de minister ook beseffen. Vandaar dat de KBDB hier een uiterst belangrijke rol krijgt toebedeeld, niet alleen van de minister maar ook van de liefhebbers zelf.

Daarom engageert de KBDB zich om op korte termijn een nationale lossingscommissie in het leven te roepen met vertegenwoordigers van de 3 vluchtlijnen (west-midden-oost) en een weerexpert. Er moeten ook uniforme inkorvingsvoorwaarden komen die vandaag al te zeer verschillen tussen de provinciale afdelingen. Eveneens van primordiaal belang: meer controle op het dierenwelzijn bij het transport van duiven en de inrichting van duivenwedstrijden.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven