Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Wilfried Heindryckx uit Zedelgem (W-Vl) wint Bourges Nationaal tegen 23.208 oude duiven

Geplaatst op 02/06/2017, Auteur: PHIL


Wellewaarde, een rustige tuinwijk in de gemeente Zedelgem, is opeens beroemd geworden in duivenmiddens. En dat heeft “De Bourges” BE15-3020313 van Wilfried Heindryckx op zijn geweten. Hij was de snelste van 23.208 oude duiven die ingekorfd werden voor de nationale Bourges die op 27 mei gevlogen werd.

LindaHij legde de afstand van 453,598 km af aan een gem. snelheid van 1444,5805 m/min en werd geklokt om 12u14’09”.

wilfried-en-nadia-heindryckx.jpg | Pitts

Wilfried & Linda Heindryckx.

 

Wilfried: “Donderdagavond ben ik gaan inkorven in de overtuiging dat het dat weekend niets zou worden met mijn weduwnaars. Ik had ze woensdag uitgelaten voor hun dagelijkse training en er was een tuinfeest aan de gang bij de buren. Je kent dat wel, veel geroep, veel lawaai, springkasteel, luide muziek enz. met als resultaat dat mijn duiven tot laat in de avond zijn blijven vliegen en moeilijk binnen te krijgen waren. Donderdag heb ik ze dan nog maar eens buiten gelaten met de bedoeling ze wat op hun gemak te stellen, maar niets was minder waar, ze zijn in stukken en brokken binnen gekomen. Mijn verwachtingen voor Bourges stonden dus op een laag pitje, en zie wat mij nu overkomt !!”

Het is duidelijk dat Wilfried nog een paar dagen nodig zal hebben om wat te bekomen van alle drukte die een nationale overwinning met zich meebrengt.

Hokmanagement

Wilfried heeft een eerder kleine kolonie, in totaal 80 duiven, zo zegt hij.

De rassen die hij in de loop der jaren bij mekaar sprokkelde en waar nu uit gekweekt wordt :

Eric Honoré (Snellegem), Hok Bastiaenssens (Snellegem), Familie Schreel (Zedelgem), Johan Gavart (Loppem), Dina Sierens (Rumbeke), Baert_Simoens (Torhout),Denduyver F&K (Ichtegem),Decombele Rik & André, Gebroeders Vanhauwaert (Hertsbere), Wilfried Hallaert (Lichtervelde), Decoster R&S (Roksem), Dieter Debou (Ichtegem), Eichert (Duitsland), Buneel-Verhaeghe (Ruddervoorde), Marc Bogaert (Eernegem), Geert Philips (Grembergen) en meer recent Koen Meerschaert (Moerkerke).

Bij grootvader, thuis bij vader en bij de schoonvader Michel Loose heeft hij trouwens nooit anders gezien. Daar werd op de snelheid gespeeld en tot Dourdan, niet verder.

Toen hij in 1984 op aandringen van zijn schoonvader in zijn tuin een duivenhok zette speelde hij tot voor twee jaar op de snelheid en de kleine halve fond. Hij had een zeer tijdrovende job en was enkel in de weekends op het duivenhok te vinden.  Zijn vrouw Linda verzorgde de duiven gedurende de week. Pas toen hij in 2015 met pensioen ging startte hij, mede op aandringen van vrienden duivenliefhebbers, op de fond en dit met succes. En dit is pas zijn 2de jaar, wie weet wat hij nog allemaal uit zijn mouw zal schudden!

de-tuinhokken.jpg | Pitts

De hokaccomodatie.

 

Op het kweekhok zitten 12 koppels kwekers.

De vliegploeg bestaat uit 6 oude en 7 jaarse weduwnaars en 2 vliegduivinnen die tussen de jonge duiven zitten.

OP 6 december worden zowel kwekers als weduwnaars gekoppeld en zij brengen 1 ronde jonge duiven groot. Dat resulteert in een 40-tal jonge waarvan er dan nog enkele in de hoogspanningskabels blijven hangen waardoor Wilfried momenteel nog een ploegje van 30 jonge duiven over heeft om deze week op Arras te starten. Zij zaten verduisterd van begin april tot einde mei. Het is de bedoeling dat zij ook enkele nationaals afwerken.

Twee oude en twee jaarse weduwnaars zullen nog ingezet worden op achtereenvolgens Châteauroux, Argenton en Limoges. Vorig jaar vlogen zij Châteauroux, Argenton, Châteauroux en Brive. Tussen de vluchten krijgen ze twee weken rust.

Bij het inkorven wordt de nestschotel gedraaid maar ze zien geen duivin. Bij thuiskomst mag de duivin er tot ’s morgens bij blijven.

 

Voeding en verzorging

Tijdens de kweek geeft Wilfried Tovo (Teurlings),vitamineral en leemkoek.

Er is altijd vers grit op de hokken.

De jonge duiven worden gespend op 25 dagen en krijgen nog tot eind maart kweek, dan wordt kweek gemengd met Vlucht (Vanrobaeys)en nu zitten ze op 100%  Vlucht.

Tijdens het vluchtseizoen krijgen ze af en toe appelazijn.

In de winterperiode gaat er een teentje look in de drinkfontein, nooit thee.

De weduwnaars krijgen van de maandag tot de donderdag Sport van Versele. Op de dag van inkorving voedert Wilfried zelfs drie keer: ’s morgens, op de middag en nog eens in de namiddag zodat ze een gevuld kropje hebben bij het inkorven.

Bij thuiskomst krijgen ze 2 dagen elekrolyten.

Wilfried gebruikt de gele druppels en nu, na Bourges, hebben ze een Spartrix gekregen. Oogdruppels of oogzalf gebruikt Wilfried enkel bij thuiskomst na een zware vlucht.

De duiven werden ingeënt tegen Paramyxo+Herpes.

Selectie

Voor Wilfried zijn de prestaties en de bouw van de duif belangrijk. Hij heeft graag een gesloten, gespierde duif die onrustig is in de hand.

 

BE15-3020313 “De Bourges” – 1ste nat. oude duiven

be15-3020313-de-bourges.jpg | Pitts
de-vleugel-van-de-bourges.jpg | Pitts

De Bourges.

 

Vader: BE05-3172382, een zuivere Eric Honoré (Snellegem), gekregen voor de kweek, ter vervanging van een koppel jonge duiven dat Wilfried op de bonverkoop gekocht had maar die niet naar behoren presteerden. Omdat hij dit jaar niet meer bevruchtte zag Wilfried zich genoodzaakt hem van het kweekhok te verwijderen.

 

Moeder: BE14-3024668, gekweekt uit “Roncos”, kleinzoon uit de bloedlijnen van Georges Lidou met een duivin van Denduyver F&K uit Ichtegem.

be14-3024668-moeder-van-de-bourges.jpg | Pitts

Moeder van "De Bourges'

 

Mooiste Prestaties op de fond

25/6/16 – Argenton prov.721ste/3.339 d.

9/7/16 – Argenton prov. 297ste/1.907 d.

2017 : Bourges : nat. 1ste/23.208 d.

 

Klik hier voor de pedigree


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven