Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Zuurstof, duivenlongen en mensenlongen

Geplaatst op 09/05/2018, Auteur: Pitts


Zuurstof in de sport, het belangrijkste supplement en veel besproken begrip. Spiercellen hebben voortdurend zuurstof nodig voor een optimale werking, en hoe meer zuurstof ze krijgen, hoe minder melkzuur er gevormd wordt. Hoe minder melkzuur, hoe minder spierpijn en vermoeidheid. Hebben we de oplossing voor onze duifjes dan al niet lang gevonden? Namelijk EPO, wespen en gesneden brood. Epo zorgt voor bijkomende aanmaak van rode bloedcellen (met hemoglobine), die de zuurstof (via de longen in het bloed) transporteren naar de spieren waar het myoglobine in de spieren zorgt voor de zuurstofopname.

 

Het antwoord is neen!
Longen van duiven en vogels in het algemeen zijn heel anders opgebouwd dan die van mensen en andere zoogdieren. Zij zijn ongeveer tien keer efficiënter. Door het systeem van luchtzakken en kleine luchtvaatjes is er een voortdurende uitwisseling van zuurstof.
Bij vogels is er een voortdurende luchtstroom in de kleine luchtvaatjes. Door een ingewikkeld systeem van luchtwegen van en naar luchtzakken, bevat deze luchtstroom steeds verse lucht, ook bij het uitademen. De lucht in de buikluchtzak is nog niet door de longen gemoeten bij inademing. Deze zuurstofrijke lucht van de buikluchtzak gaat wel door de longen bij uitademing. Door dit systeem van ademhaling (als ik het zo mag noemen) zitten onze duiven nooit met een tekort aan zuurstof en zijn onze zogezegde zuurstofoplapmiddelen totaal uit den boze voor duiven en andere vogels. Van geluk gesproken. Onze hobby is zo al duur genoeg.
Eén van de belangrijkste zaken in de zuurstofhuishouding van de duif is de hoeveelheid myoglobine in de spier. Deze is bij een goede voeding genetisch bepaald en niet te beinvloeden van buitenaf. Onze duiven zijn door selectie reeds zeer ver geoptimaliseerd in hun zuurstofmetabolisme. Een bewijs zijn de ongelooflijke prestaties die ze kunnen leveren.
Als je een topper ziet thuiskomen na een zware vlucht en je ziet weinig of geen tekenen van vermoeidheid dan rest nog één ding: kweken.

longen.jpg | Pitts

Anatomische ligging van longen (10) en luchtzakken bij de duif. 20 = voorste thoracale luchtzak, 21 = achterste thoracale luchtzak, 22 = abdominale luchtzak.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven