Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Local Unique Ronse 23/10/2017 - 02/11/2017


  Bon 24: VAN STERTHEM JELLE MAARKEDAL(jeugdlid) ~ Duif ter plaatse ( Johan De Belser & Gaston Vandewouwer origine)  

Pedigree:   Download

Maarkedal,Nukerke in deze gemeente, woont de 15 jarige jeugdliefhebber Jelle Van Sterthem. Jelle won in 2014: 2de nationaal Tours van 24.097 jonge, evenals 1ste zone A2 van 6.327 jonge duiven.

Hoe het begon

Beide ouders van Jelle hebben ooit gekoerst in hun jeugd en bij de amateurs. Om die reden waren de verwachtingen bij Jelle Van Sterthem hoog om ook richting koersopleiding te kiezen. Maar dit was zonder pa en ma gerekend. Jelle moest noodgedwongen op zoek naar een andere sport omwille van het feit dat hij nog te jong was om te koersen. Het zal zowat in de genen hebben gezeten van Jelle, die de duivenmicrobe terug naar boven haalde!

En zo geschiedde, tijdens de vakantie van zijn ouders was Jelle bij de eerste ingeving bij de duivensport gekomen en was op het internet op zoek gegaan naar alles en nog wat omtrent de duivenport. Zijn grote ambitie was om ooit eens de internationale vlucht Narbonne en de lossing ervan mee te maken. Jelle’s, dromen werden gerealiseerd en de ganse familie reed met de mobilhome richting zuid Frankrijk op vakantie.
Thuisgekomen bouwde pa een klein hokje voor de jonge Jelle en dit was meteen ook de basis van start van deze jonge leek.

Jelle is gedreven en zoeker, de start met de gekregen duiven was aanvankelijk geen groot succes en ook deze duifjes, werden na een korte invliegperiode ziek.
Zo kon dit niet verder en op die manier is Jelle op zoek gegaan en vond een partner bij Gaston Van de Wouwer en het tandem Marc Van Den Eynde-Govaerts.
Vanaf nu zou de kentering komen. Een paar kwekers waaronder 'Barbara' van Gaston - zie stamvorming -, eieren en een korte scholing op het vlak medische begeleiding en duivenhouden. Op regelmatig tijdstippen wordt druk overleg gepleegd tussen Antwerpen en Maarkedal en dit systeem loont uitstekend.

De ommekeer

Jelle draait er geen doekjes om en heeft duidelijk geleerd uit de contacten met Gaston en Marc Van Den Eynde. Ondermeer werd gekozen voor een degelijke dierenarts met praktijkervaring duivensport in de persoon van Johan Vandercruyssen uit Oosterzele. Jelle gaat in volle seizoen om de drie weken een paar duiven tonen en controleren. Voorts werd Jelle duidelijk gemaakt dat zonder een fijn afgelijnd parcours van handelen met de duiven, geen toppers kunnen worden gehaald en hij verduidelijkt:

a) De jonge duiven na spenen

De jonge duiven worden flink gevoederd tot op de leeftijd van 3 à 4 maanden en krijgen dan continue Beyers, Gaby Vandenabeele mengeling. Mengelingen samenstellen is niet aan leken, jonge melkers besteed en deze ingreep garandeert een perfecte voederbasis tot op het einde van het seizoen.

b) Aanleren van de duiven nadat ze beginnen wegtrekken aan huis

Van deze techniek was Jelle niet op de hoogte. Zijn mentors hebben Jelle duidelijk gemaakt dat heel omzichtig moet worden omgesprongen met het leerproces, vooral met het oog op de trajecten waarbij jonge duiven worden opgeleerd. Dit leerproces is bepalend in hun latere vliegloopbaan, zaken die ze voor altijd zullen meedragen.

c) Ontsmetting techniek

Meer bepaald moeten jonge duivenmelkers wegwijs worden gemaakt in het anticiperen tegen mogelijke insleep van ziekten vooral na verschillende dagen korf. Binnen deze context kunnen we zeker verwijzen naar de rotatie gewijze aanpak en het advies dat Jelle meekrijgt door zijn veearts specialist duivengeneeskunde.

d) Motivatietrukjes

Inderdaad, belangrijk een beginneling te coachen en begeleiden om de jonge duiven de nodige motivatie bij te brengen. Om het vrij eenvoudig te houden, werd Jelle het advies gegeven op snelheid de duiven plus/min 5 minuutjes bij mekaar te laten. Voor de halve fond een 1/2uurtjes is ruim voldoende. Met eenvoudige ingrepen kom t men reeds een heel eind ver( zie paar uitslagen zware halve fond).

Ziezo Jelle Van Sterthem een van de jeugdspelers van Local Unique Ronse met ambitie!!

Huidig bod € 150,00
Einde 02 november 2017 20:00:00
Afgelopen

Dit lot is beëindigd.
Terug naar boven